سربازی حرفه ای چرا و چگونه؟
مقاله راه یافته به
جشنواره حضرت علی اکبر علیه السلام جوان سرباز
در آستانه تولد صدسالگی قانون سربازی قرار داریم قانونی که پس از یک قرن کماکان بدون تغییر باقی مانده است و حالا در همه ی ابعاد زندگی اثر می گذارد وضعیت تحصیلی، موقعیت شغلی ، فرصت های اجتماعی و یا هرکاری برای معافیت از سربازی.
حالا چرا؟چون در جهانی که به سرعت فوق العاده در حال پیشرفت است نه یک ماه نه ده ماه که 21 تا 24 ماه از بهترین سالهای زندگی در کمترین میزان بازدهی و با در آمدی کمتر از 2000 تومان در روز سپری می شود 8000 ساعت برای هر سرباز ، زمانی که می توانست صرف تشکیل خانواده ، یادگیری تخصص و یا راه اندازی کسب و کار بشود سربازی پس از دوسال تمام می شود و یک جوان بدون هیچ حمایتی رها می شود در صورتی که درسی که خوانده بوده از یادش رفته است و دو سال هم از بازار کار دور بوده است. این فقط مشکل پسران جوان نیست مشکل پدر ومادر ها همسر و فرزند هم هست هرسال 500 هزار جوان به سربازی می روند و سربازی می شود مشکل میلیونها نفر .
ایران جزء معدود کشورهائی است که سربازی آماتوری را با این مدت طولانی ادامه می دهد مگر اینکه سربازی تغییر کند. تا بحال راهکارهای خوبی مطرح شده است مثل سربازی حرفه ای ،سربازی علمی تخصصی ، سربازان اقتصاد و فرهنگ و دهها ایده دیگر راهکارهائی عادلانه که می تواند سربازی را برای سربازان مفید و فرصت خوبی را برای خدمت به کشور باشد سربازی مفید یعنی بازگشت نخبگان و سرمایه های علمی پایین آمدن سن ازدواج و فرزند آوری و گامی موثر در جهت تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی، این یک فرصت خیلی بزرگ است برای استفاده از ظرفیت فوق العاده جوانان ایرانی پیشرفت تکنولوژی نظامی و اقتداردفاعی ، حل مشکل ملی و مشکل مردم.
سربازی
اجباری
تاریخچه سربازی اجباری:
از قرن ها پیش،مسئله نیاز به «سرباز» برای تامین امنیت و تقویت ارتش، در ایران و سایر کشورها یک چالش برای همه دولت ها محسوب می شده و راه حل های متعددی برای آن آزموده شده است. یکی از معروف ترین این راه حل ها،ایده «سرباز اجباری» بوده که شکل «مدرن» آن نخستین بار در دوره انقلاب فرانسه و در سال 1798 به کار گرفته شد تا نخستین جمهوری جهان مدرن بتواند با این طرح، از خود در مقابل حملات پادشاهی های اروپایی دفاع کند.
فرانسه با این اقدام، به ارتش بزرگ و قدرتمندی دست پیدا کرد که ظاهرا با هزینه ای اندک برای دولت این کشور به دست آمده بود و در بحبوحه تنش های بین المللی اواخر قرن هجدهم، امتیاز بزرگی برای دولت برخاسته از انقلاب این کشور به شمار می رفت. طی سال های 1800 تا 1813، بیش از دو میلیون و 600 هزار مرد فرانسوی به ارتش این کشور فرستاده شدند که در مقابل ارتش های حرفه ای ولی چند 10 هزار نفری سایر دولت های اروپا، قدرت ویران کننده ای را به نمایش می گذاشتند. ناپلئون با استفاده از این قدرت نظامی توانست «ارتش سلطنتی پروس» را شکست دهد تا ایده سربازی اجباری در سایر کشورها نیز به تدریج در قرن نوزدهم به کار گرفته شود.
خدمت وظیفه اجباری تا اواسط دهه نود، یعنی پس از فروپاشی جماهیر شوروی، غالب ترین شیوه سربازگیری در زمان صلح در بین کشورهای اروپایی باقی ماند. به همین سان، در سراسر دوره پیمان ورشو، یعنی از سال 1955 تا سال 1991، که رقیب مستقیم پیمان ناتو به شمار می آمد، تمامی اعضای این پیمان که قاطبه به اتفاق کشورهای اروپای شرقی را تشکیل می دادند از خدمت وظیفه برای سربازگیری استفاده می نمودند. بنابراین، این تنها پس از پایان جنگ سرد، یعنی فروپاشی جماهیر شوروی و پایان یافتن پیمان ورشو بود که دولت های اروپایی دیگر نیازی به خدمت وظیفه عمومی برای یک جنگ تمام عیار در اروپا نمی دیدند.
مولفه خطر جنگ برای براندازی نظام های به اصطلاح لیبرال سرمایه داری این کشورها، آنها را بر آن داشت تا آخرین لحظه اطمینان از برطرف شدن این خطر به سربازگیری اجباری همچنان ادامه دهند و این در حالی بود که چنین جنگی هیچ گاه رخ نداد. ذکر این نکته اظهر من الشمس می نماید که جمهوری اسلامی ایران از همان بدو تشکیل خود با تهدیدات نه تنها نظامی بلکه سیاسی و اقتصادی از سوی بلوک غرب و رژیم اشغالگر صهیونیستی مواجه بوده است که بسیاری از آن ها نیز عملی شده اند. بنابراین، بدیهی می نماید که جمهوری اسلامی ایران همان منطق اروپا را در این راستا ادامه دهد زیرا در سال 1990، از بین 27 کشور کنونی عضو اتحادیه اروپا، 23 کشور از خدمت وظیفه برای سربازگیری استفاده می کردند
اما نقطه اوج این ایده در قرن بیستم و با وقوع جنگ های جهانی بود، به طوری که در زمان جنگ دوم کشورهای بریتانیا و شوروی، سربازی را برای زنان نیز اجباری کردند. دولت ایالات متحده نیز در سال های پایانی این جنگ، تصمیم به اجباری کردن سربازی برای زنان گرفت، با این تفاوت که قرار شد زنان فقط برای «پرستاری» به نبردها اعزام شوند.
هر چند با شکست ژاپن، این ایده به مرحله اجرا نرسید. با اینحال قانون سربازی اجباری در آمریکا تا سال ها بعد ادامه یافت و به ویژه با وقوع جنگ ویتنام، مخالفان سرشناسی همچون «محمد علی کلی»یا «میلتون فریدمن» پیدا کرد. البته با وجود اجباری بودن سربازی در آمریکا،تبصره های زیادی نیز روی آن وجود داشت و تغییرات متعددی نیز در آن صورت گرفت. از جمله در سال 1917، قانونی به نام «سیستم خدمت انتخابی» در آمریکا به تصویب رسید که هنوز هم شیوه اصلاح شده آن در حال اجراست.
مطابق این قانون، همه مردان 18 تا 25 ساله باید اطلاعات خود را در این سیستم ثبت کنند و در حال حاضر نیز استفاده از خدمات اجتماعی زیادی در این کشور برای مردان،مستلزم ثبت نام کردن در این سیستم است. در زمان صلح، ثبت نام در این سیستم افراد را مجبور به شرکت در دوره های آموزش نظامی یا صورت های دیگر خدمت سربازی عمومی نمی کند ولی افراد متعهد می شوند در زمان جنگ و در صورت لزوم، برای دفاع از کشور اقدام کنند.
با اینحال ایالات متحده یکی از نخستین کشورهایی بود که تصمیم به لغو سیستم سربازی اجباری در سال 1973 گرفت که تحت فشار افکار عمومی و به خصوص پس از اعتراضات صورت گرفته طی دوره جنگ ویتنام صورت گرفت. این موضوع نخستین بار در کمپین انتخاباتی ریچارد نیکسون در سال 1968 مطرح شده بود و یک سال پس از پایان جنگ ویتنام درسال 1972 عملی شد.
در سال های بعد کشورهای بیشتر و بیشتری تصمیم به لغو سیستم سربازی اجباری گرفتند و استفاده از ارتش های حرفه ای مجددا رواج بیشتری پیدا کرد. به عنوان مثال کشور فرانسه که پایه گذار سیستم مدرن سربازی همگانی بود، 203 سال پس از اجرای این قانون توسط ناپلئون، سرانجام و در سال 2001 خدمت سربازی را به طور کامل لغو کرد
در کشورمان ایران هم خدمت سربازی اجباری در نهم آبان ۱۲۹۴ تصویب و در زمان رضاخان اجرایی شد نخستین بار در ایران در 16 خرداد 1304 هجری شمسی (1905 میلادی) و در زمان حکومت رضاخان بود که نظام وظیفه عمومی به تصویب رسید و شکل قانون به خود گرفت. طی این دوره خدمت سربازی در ایران در عمر 88 ساله خود نام های مختلفی مانند محافظ، گارد جاویدان، یاران فناناپذیر، قزلباش، قوای محلی، تفنگچی لر، قوللر، نسقچی لر، سپاهیان ایلات و قوای ولایتی به خود گرفته است اما نکته مهم در این میان ضرورت خدمت سربازی و به اصطلاح سربازگیری بوده که همواره بر آن تاکید می شده است.
رضاشاه که میخواست ارتشهای قبیلهای و عشیرهای را حذف کند در اقدامی تقلیدی از کشورهای اروپایی به تصویب قانون نظام وظیفه عمومی مبادرت کرد که در آن زمان با مخالفت علما و مراجع روبرو شد. از جمله آیت الله نورالله اصفهانی که مخالفت با قانون نظام وظیفه را در راس اهداف ششگانه قیامش علیه رضاشاه قرار داد. هر چند که سرانجام به واسطه شهادتش این مخالفت ناکام ماند. قیام آیت الله نورالله اصفهانی و اهداف آن با تایید علما و مراجع آن زمان مانند آیه الله العظمی شیخ ابوالحسن اصفهانی، آیتالله بهبهانی، میرزا هاشم آشتیانی و شهید مدرس همراه بود. شهید مدرس نیز در مجلس مخالفت خود را ابراز داشت و در نطق خود با اشاره به خاطرات اقامت هشت سالهاش در بین النهرین (عراق) این قانون را از دلایل نارضایتی مردم عراق از دولت عثمانی دانسته و فرمود: «بالاخره مملکت را گرفتن قشون عمومی از دست عثمانی به در برد. چون خلاف طبیعت مردم بود.»
همچنین اعضای حوزه علمیه تهران در نامهای به آیت الله نورالله اصفهانی ضمن حمایت از قیام ایشان، تاکید میکنند که «تمام آقایان حجج اسلام و حصون ایمان دامت برکاتهم از امورات شخصیه و مشاغل نوعیه خود دست برداشتهاند و متفقا به کلمه واحده در مقام… جلوگیری از هر قبیل قوانینی که به خلاف قوانین مقدسه اسلام وضع شود قیام و اقدام دارند، بالاخص در قضیه نظام اجباری که فوق العاده از تحمل خارج و طاقت فرساست. امید است که به همم عالیه آن ذوات مقدسه[ائمه اطهار] و جدیت کامله و پافشاری، رفع و دفع این قانون جابرانه و خانمان ویرانکن شود.» ( مراجعه شود به کتاب اندیشه سیاسی و تاریخ نهضت حاج آقا نورالله اصفهانی، موسی نجفی، صفحات ۲۶۸-۲۴۲)
بنابراین با توجه به روند طی شده در جهان و کشور، می توان بیان کرد که قانون سربازی همگانی، یک پدیده «بومی» و مطابق با آداب و رسوم ایرانی نیست و از روی الگوهایی گرفته شده که در کشورهای دیگر وجود داشته است. این شیوه، در مقاطعی از تاریخ با توجه به مقتضیات و تجربیات روز،پاسخگوی نیاز کشورها برای داشتن ارتش قوی بوده است ولی با تغییرات صورت گرفته در وضعیت نظامی، اقتصادی و اجتماعی کشورها و همچنین وجود مخالفت های عمومی که در اکثر کشورهای جهان با چنین قوانینی شکل گرفته، زمینه برای انتقال از شیوه قدیمی سربازی همگانی به شیوه جدید ایجاد ارتش حرفه ای فراهم شد
در دین اسلام هم تا به امروز توجیه و استنادی در اجباری بودن خدمت سربازی بخصوص در دوران صلح مطرح نشده است. کتاب تفسیر موضوعی نهج البلاغه، اثر مصطفی دلشاد تهرانی (صفحات ۸۷ الی ۸۹) به پاسداشت آزادی در حکومت امیر مومنان(ع) اشاره نموده و در قسمتی از آن به نقل از اندیشمند برجسته معاصر، جناب جرج جرداق نوشته است: "برای علی بن ابی طالب در جنگ، یاران و همراهانی لازم و ضروری بود، ولی علی هیچ یک از دوستان و یاران و نزدیکان خود را بر جهاد و پیکار مجبور نساخت، و با اینکه حق ولایت و حکومت داشت، و قدرت و نفوذ هم در دست وی بود، و می توانست در جنگ با قاسطین تبهکار، مردم را در پهلوی خود نگه دارد، ولی او هیچ کس را به این کار وادار نکرد." توجه کنید که امام حتی در دوران جنگ هم مردم و یارانش را اجبار به خدمت نظامی نمی کرده چه رسد به دوران صلح. جدا از استدلال شرعی، استدلال عقلی (که مطمئنا شرع از عقل جدا نیست) خدمت سربازی اجباری در دوران صلح هم مورد اشکالات جدی است.
سربازی در دیگر کشورها چگونه است؟
با نگاهی به کشورهایی که خدمت اجباری 18 ماه یا بیشتر دارند می توان فهمید که چنین سیاستی در بین چه نوع کشورهایی مرسوم است. بورکینافاسو، ارمنستان، تاجیکستان، ترکمنستان، کره شمالی، کنگو، کوبا،گینه، لیبی، مصر، سودان، سوریه، سومالی و ... خدمت وظیفه 18 ماه یا بیشتر دارند. البته در این کشورها هم حقوق سربازان معادل یک کارمند بوده و به نظر نمی رسد در هیچ کدام جوانان کشورشان را به صورت تقریبا رایگان به کار بگیرند.
اکثر کشورهایی را که خدمت وظیفه را همچنان حفظ کرده اند می توان به دو دسته تقسیم بندی کرد. دسته نخست، کشورهایی هستند که درگیر مناقشات ارضی هستند یا حداقل با یک تهدید ارضی مشهود مواجه هستند و از جمله آن ها می توان به یونان، قبرس و استونی اشاره کرد. در این موارد، وضعیت امنیتی ویژه ای که این کشورها با آن مواجه هستند، همچنان به عنوان دلیلی موجه برای احضار به خدمت عمل می کند. دسته دوم نیز کشورهایی بی طرف همچون اتریش، سودان و فنلاند می باشند. برای این کشورها،تطبیق دادن ارتش و سیاست های دفاعی با محیط راهبردی پس از جنگ سرد به یک چالش ویژه بدل شده است...
در سایر کشورهایی نیز که هنوز سیستم سربازی عمومی در آنها لغو نشده راه حل های جایگزینی مثل فروش خدمت سربازی یا شیوه های دیگر به اجرا گذاشته شده است. به عنوان مثال،ترکیه یکی از کشورهایی است که هنوز سیستم سربازی عمومی در آن وجود دارد. در ترکیه خدمت نظامی اجباری برای شهروندان مردی که بین سنین 20 تا 41 سال هستند (با کمی استثنا) اعمال می شود.
و شاید بد نباشدبه قیاس شرایط خدمت وظیفه در کشورمان با دیگر کشورهای جهان در باب مدت زمان خدمت، سن مشمولیت، شرایط خرید خدمت و... بپردازیم
ردیف |
نام کشور |
مدت خدمت سربازی (ماه) |
محدوده سنی مشمولیت خدمت (سال) |
توضیحات |
1 |
اتریش |
6 |
18 تا 35 |
مدت خدمت اجباری از سال 2007 از 8ماه به 6 ماه کاهش یافته است / افرادی که قادر به خدمت در ارتش نیستند، به خدمت اجتماعی (به مدت 9 تا 12ماه) اعزام میشوند. |
2 |
بلاروس |
12-18 |
18 تا 27 |
خدمت برای افرادی که دارای تحصیلات عالی نیستند ۱۸ ماه و برای کسانی که تحصیلات عالی دارند ۱۲ ماه است. |
3 |
برمودا |
38 |
18 تا 32 |
جمعیت: کمتر از یک میلیون نفر / دفاع از این کشور به عهده انگلستان است. |
4 |
برزیل |
9 تا 12 |
18 تا 45 |
شرایط معافیت گسترده است. در این کشور حتی برای ورود به دانشگاه نیز میتوان از معافیت دائم برخوردار شد. |
5 |
شیلی |
- |
- |
خدمت لغو شده ولی دولت اختیار دارد در صورت نیاز دوباره اجرایش کند. |
6 |
چین |
24 |
18 تا 22 |
خدمت در این کشور زن و مرد نمیشناسد اما با توجه به جمعیت بسیار زیاد و شمار بالای افرادی که برای پیوستن به نیروهای دفاعی داوطلب میشوند، کمتر خدمت اجباری صورت میگیرد. |
7 |
قبرس |
24 |
18 تا 50 |
جمعیت: کمتر از یک میلیون نفر |
8 |
دانمارک |
4-12 |
18 تا 27 |
معمولا طول خدمت 4 ماه است / معادل 6 ماه خدمات اجتماعی |
9 |
مصر |
14-48 |
18 تا 30 |
از وضعیت بعد از انقلاب مصر خبری در دست نیست. |
10 |
اریتره |
16 |
18 تا 40 |
دولتش در دستگیری سربازان فراری مشهور است. |
11 |
اوکراین |
18 |
18 تا 27 |
قرار بود تا سال 2010 حذف شود. |
12 |
ترکیه |
6 تا 15 |
20 تا 41 |
روند کاهش مدت خدمت و تسهیل شرایط فروش خدمت در دستور کار قرار دارد. |
13 |
کره جنوبی |
24-27 |
20 تا 30 |
سربازان فراری زندانی میشوند. |
14 |
لبنان |
12 |
18 تا 30 |
مقرر شده بود که تا سال 2007 خدمتاجباری حذفشود. |
15 |
مالزی |
3 |
18 به بالا |
انتخاب 20 درصد بصورت قرعه کشی |
16 |
مکزیک |
12 |
18 به بالا |
قرعه کشی |
17 |
نروژ |
12 |
18 تا 44 |
معمولا بعد از 28 سال به خدمت فرا خوانده نمیشوند. فارغالتحصیلان هنرستان، در دوره نظامی کار آموزی میکنند. |
18 |
روسیه |
24 |
18 تا 27 |
ترکیبی از نیروهای اجباری و قراردادی (بیش از 70 درصد نیروهای قراردادی هستند) / برنامههای برای کاهش خدمت به مدت 1 سال در نظر دارند / سن پایان مشمولیت عملا بسیاری را از سربازی معاف کرده است. |
19 |
سنگاپور |
24 |
18 تا 21 |
هر فرد پس از انجام خدمت باید تا ده سال و هر سال به مدت 40 روز در آموزشهای دوره احتیاط شرکت کند. / خدمت تا سال 2005 سی ماه بود. |
20 |
سوئیس |
260 روز |
19 تا 49 |
معادل 390 روز خدمات اجتماعی / طی 22 سال پس از خدمت، 10 دوره متناوب برای تجدید آموزش فراخوانده میشوند / زنان میتوانند بطور داوطلبانه خدمت نمایند. |
21 |
تایوان |
16 |
19 تا 35 |
قرار بود به 12 ماه تقلیل پیدا کند. |
22 |
آلمان |
9 |
18 تا 49 |
اگر فردی قادر به خدمت نباشد، میتواند خدمت اجتماعی (بین 9 تا 18 ماه) زنان نیز میتوانند به خدمت اختیاری بروند. |
23 |
سوئد |
7 تا 17 |
19 تا 49 |
زنان نیز میتوانند به خدمت اختیاری بروند / هر سال عملا کمتر از یک سوم 19 ساله های مشمول به خدمت اعزام میشوند. مردان میتوانند خدمت غیرنظامی (با مدت بیشتر) را انتخاب نمایند (مانند مامور آتش نشانی) |
24 |
لهستان |
9 |
18 تا 49 |
در سال 2005 طول مدت خدمت سربازی از 12 ماه به 9 ماه کاهش یافت. |
25 |
بلغارستان |
9 |
18 تا 49 |
به زودی خدمت اجباری به پایان خواهد رسید. |
26 |
ونزوئلا |
تا 24 |
18 تا 34 |
یکی از دلایل معافیت در این کشور، همجنس بازی است! |
27 |
ایران |
24 |
18 تا 50 |
مدت خدمت به تازگی (بیش از یکسال) افزایش یافته است / اکنون مدت سربازی 21 ماه است که برای سربازان امریه تا 24 ماه هم میرسد. |